Yin yoga – en innledning

Yin yoga tilhører den daoistiske yogatradisjonen.

Vår Yin yoga stil er basert på flere tusen år gammel kunnskap og visdom knyttet til daoistisk filosofi, her under forståelsen av naturen, de fem elementer og samspillet mellom dem. I tillegg arbeider vi etter prinsipper innenfor tradisjonell kinesisk medisinsk filosofi (TCM) og klassisk kinesisk medisin.

I tillegg vil vår omfattende kunnskap innenfor yoga, pust, avspenning, konsentrasjon, anatomi og fysiologi være svært viktig elementer som støtter utførelsen av Yin yoga.

Yin (sort) og Yang (hvit) representerer helheten, Tao. Et viktig element i vår Yin praksis er at vi arbeider ut i fra dette ståstedet.

Tradisjonell kinesisk medisin, Taiji (Taiqi) og Qigong, sammen med Yin yoga, har sitt utspring fra taoistisk filosofi og praksis.

Det finnes en rekke viktige prinsipper i vårt arbeide:

– Forståelsen av hva som ligger i begrepet og energien Tao, Yin og Yang.
– Kunnskap om 5-elementteorien og tilhørende energier (tre (luft), ild, jord, metall og vann).
– Studiet av naturens endringer (f.eks årstidene og overgangene mellom disse).
– Erkjennelsen av at vi mennesker er en del av naturen og dens endringer.
– Ovennevnte punkter satt i sammenheng i utførelsen av yogapraksis (alkemi).

Yogastillingene som benyttes i vår Yin yoga, har dermed samme fokus.

Det er IKKE slik at man kan si at man praktiserer Yin yoga bare fordi man velger å være i en hvilken som helst yogastilling over tid. Yogastillingene og energitilnærmingen er nøye utvalgt og basert på forståelsen av prinsippene i taoistisk tenkning.

Undervisningen som vi tilbyr er blant annet inspirert av Master Paulie Zink, da han er Anitas taoistiske yogalærer. Han er «grunnleggeren» av Yin yoga ut ifra at det er han som har gjort denne teknikken tilgjengelig for Vesten.

Vår Yin yoga stil vil for mange oppleves som ulik det som undervises mange steder. Vestens omfavnelse av denne yogastilen er influert av bl.a Paul Grilley. Han var for lang tid tilbake elev hos Master Paulie Zink, dog på et svært grunnleggende standard nivå. Det er derfor man vil se at den Yin yoga som Paul Grilley, Bernie Clark, Sarah Powers m.fl. (de to sistnevnte er elever av Grilley)  er litt annerledes enn det som undervises hos oss.

I vår tekniske tilnærming til praksis, har vi fokus på at vi også må være i berøring med Yang energi. Ellers blir det for mye Yin, med tilhørende stagnasjon. Les gjerne her for mer info om Yin og Yang.
Yang energien kommer vi i kontakt med, i overgangene mellom de enkelte Yin yoga stillingene.

Tao - yin og yang

Når man ser på symbolet for Tao (se over), dvs det symbolet som vi kjenner som «yin og yang», vil man se at i Yin delen (den sorte) er en liten hvit prikk. Den hvite prikken symboliserer Yang. Mao skal alltid Yang være representert i Yin. Og motsatt: Yin skal alltid være representert i Yang.
Det må foreligge et potensiale for bevegelse, vekst og utvikling, selv om vi har hovedfokus på Yin energi. Det er kun på denne måten vi kan praktisere etter de taoistiske prinsipper.

Vi arbeider etter følgende prinsipper:

  • Yin yoga BASIS: Her vil fokuset ligget på et Yin perspektiv. Vi arbeider med yoga stillinger som holdes i lengre tid for å fremme vekst, fjerne energetiske blokkeringer og styrke sirkulasjonen av livskraft (Qi). Men det vil alltid være et aspekt av Yang i denne praksisen, som særlig kommer til uttrykk i overgangene mellom de ulike yin stillinger.
  • Yin og Yang yoga. Her veksler vi mellom Yin og Yang prinsippene iht. hva det er som er agenda for yogaklassen. Dette er mer enn bare en tilfeldig eller fast sammensatt frekvens av stillinger. I Taoistisk flyt yoga er overgangene mellom stillingene like viktige og intergrerte som stillingene i seg selv. Utførelsen av denne yogstilen er kontinuerlig og sirkulær for å fremme letthet, flyt og eleganse i kroppen.

Yin yoga

Yin yoga er en taoistisk yogastil. Dvs at det handler ikke bare om Yin; det handler også om Yang. For hvis det bare er Yin stillinger vi gjør, mangler vi den andre delen av Dao, nemlig Yang.

Vi har som utgangspunkt forståelsen av begrepet Yin som et hovedfokus for yogaundervisningen i Yin yoga. Yin og yang representerer motsattheter, men i like stor grad kompletterende kvaliteter. Yin inneholder alltid en kjerne av yang og motsatt. Les mer om dette her.

Yang representerer bla. sol, dag, lys, aktivitet, varme, mens yin representerer bl.a måne, natt, mørke, hvile, kjølighet. Yang er aktivitet, mens yin nærer aktiviteten. Det ene klarer seg ikke uten det andre.

Det vil derfor alltid være noe Yang i en typisk Yin yoga klasse, nettopp for å bevare helheten og nærheten til taoistisk forståelse.

I Yin yoga sitter vi i utvalgte yogastillinger over lengre tid, dvs i 3-5 minutter. Når vi sitter i en yogastilling over lengre tid og i tillegg arbeider med dyptgående/avspennende pust, vil vi få mulighet til å tøye og styrke dyp muskulatur, bindevev og ledd/leddbånd.

Når vi går over i en ny stilling, gjør vi dette i en flytende overgang, som stimulerer Yang delen i oss og som sørger for at qi-flyten er tilstede under praksis.

Når vi arbeider stille og lenge i en stilling, får vi mulighet til å stimulere og fjerne blokkeringer i bindevevet/fascia. Bindevev, ligamenter, sener etc er laget av et litt «seigere matriale» enn muskler og trenger mer tid for å kunne reagere på strekk.
Vi har bindevev i hele kroppen, dette finnes også i organene. Ved å stimulere bindevevet et sted i kroppen, vil dette også stimulere bindevevet andre steder i kroppen, da dette henger sammen i ett «nettverk». Iht. TCM inneholder bindevevet vår livskraft/livsenergi, vår Qi.

Pusten er svært viktig. Vi bruker lange og dype pust når vi praktiserer, med pust helt ned i bunnen av lungene. Dette gir god tilgang til oksygen for musklene. Det er viktig å huske at muskler som strekkes også trenger økt tilførsel av oksygen. Dyptgående og rolig pust senker produksjonen av stresshormoner i kroppen. Dette bidrar til økt ro på sikt.

Yin yoga er velegnet i terapeutisk arbeid mot stress og utbrenthet.

Yang yoga

Yang yoga er også en taoistisk yogastil. Her handler det i hovedsak om å arbeide etter forståelsen av prinsippet Yang, men ikke bare det. For at helheten skal bevares, må det være innslag av Yin også.

I en Yang yoga klasse arbeider vi ut ifra at vi ønsker å fremme bl.a varme og intensivitet i vår praksis. Det er en dynamisk yogastil som skaper energi, styrke, fleksibilitet, balanse og fysisk utholdenhet. Vi beveger oss i en dynamisk flyt fra yogastilling til yogastilling med fokus på utvikling av kjernemuskulatur og muskelfleksibilitet.

Men det vil også være slik at vi også vil gå ut i noen rolige og dype Yin stillinger for å stimulerer Qi-flyt, åpne i ledd ved å strekke og styre leddbånd/ligamenter, samt å strekke bindevev.

Pusten integreres som en naturlig del av bevegelsene med særlig vekt på å støtte de fysiske øvelsene og overgangene mellom disse. Dette gir en mulighet til fordypning i din yogapraksis både mentalt og fysisk.

Dette er en yogastil for deg som vil trene fysisk styrke og samtidig bevare smidigheten i musklene.

Yin og Yang yoga

Her vil vi kombinere elementer fra både Yin og Yang yoga i en og samme klasse. Det vil være lange strekk med fokus på muskler og leddåpning, yogstillinger for styrke og utholdenhet, samt flytende overganger mellom stillingene uansett om du er i Yin eller Yang.

Mao: en komplett taoistisk yogapraksis!

Copyright Yin Yoga Instituttet AS

Rosa frosk med grønt blad i regnvær

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s