Yin og Yang – en kort introduksjon

Konseptet yin og yang er trolig den viktigste teorien som ligger til grunn for taoistisk tenkning og klassisk kinesisk medisin. Man kan si at all fysiologi, patologi og behandling i kinesisk medisin har sitt fundament i yin og yang.

Yin og yang representerer motsattheter, men i like stor grad kompletterende kvaliteter. Yin inneholder alltid en kjerne av yang og motsatt.

Yang representerer bla. sol, dag, lys, aktivitet, varme, mens yin representerer bl.a måne, natt, mørke, hvile, kjølighet. Yang er aktivitet, mens yin nærer aktiviteten. Det ene klarer seg ikke uten det andre.

I vår vestlige verden er vi svært fokusert på yang. Det skal være aktivitet, fart, prestasjoner hele tiden, men for å få til alt dette må vi hente næring, og denne henter vi fra yin.

Det er derfor yin yoga viktig. Den gir ro i kropp og sinn, slik at du kan blir mer tilstedeværende og konsentrert i din hverdag. Vi arbeider dypt i muskelvev, ledd og bindevev og stimulerer energiflyt og blodsirkulasjonen i disse områdene. I tillegg stimuleres energikanalene/meridianene og deres tilknytning til de aktuelle organer i kroppen.

Basis i kinesisk medisinsk teori er forståelsen av yin og yang. Essensen er at en del bare kan forstås sett i sammenheng med helheten. Helheten betegnes som tao eller dao. Ikke noe eksisterer for sin egen skyld, men som en del av helheten.  Man kan si at all fysiologi, patologi og behandling i kinesisk medisin har sitt fundament i yin og yang.Yin og yang teorien baserer seg på grunntanken om de to motsattheter. De representerer  og forklarer den naturlige og kontinuerlige forandringsprosessen. Som sagt: yin og yang representerer motsattheter, men i like stor grad kompletterende kvaliteter. Yin inneholder alltid en kjerne av yang og motsatt.

Yins karakter er å betrakte som den skyggefulle siden av dalen med aspekter som kulde, hvile, det indre, nedover, mørke, noe som minsker, ro, stillhet. I sin ytterste konsekvens fullstendighet og mental modning.

Yangs karakter er å betrakte som den solfylte siden av dalen med aspekter som lys, hete, stimulering, bevegelse, aktivitet, opphisselse, ”i full vigør”, letthet, det ytre, vekst. I sin ytterste konsekvens står den for alle tings dynamiske begynnelse.

Yang er aktivitet, mens yin nærer aktiviteten. Det ene klarer seg ikke uten det andre.

I vår vestlige verden er vi svært fokusert på yang. Det skal være aktivitet, fart, prestasjoner hele tiden, men for å få til alt dette må vi hente næring, og denne henter vi fra yin.

Med denne forståelsen i bunnen har kinesisk medisin utviklet yin og yangs fem prinsipper. Disse er :

Alle ting har to fasetter – yin og yang

Døgnet kan deles i dag og natt. Sesongen kan deles inn i aktive perioder ( vår og sommer) og inaktive perioder (høst og vinter). Kroppens forside er yin og baksiden er yang. Når det gjelder psyke er yang viljestyrke, ønsker, besluttsomhet, mens yin er aksept, ansvarsfullhet, respons, ettertenksomhet.

Ethvert yin eller yang aspekt kan videre deles i yin og yang

Tenk på temperatur; vi har en varm dag og en kald dag, men kaldt kan videre deles inn i iskaldt og moderat kulde. Ved en yin ubalanse i kroppen karakterisert med kulde, kan det også være aspekter av yang som skarp, kraftig muskelkontraksjon. Ved en yang ubalanse i kroppen karakterisert med hete, kan det også være svakhet og vekttap, som er yin kvaliteter.

Yin og yang skaper hverandre gjensidig

Selv om yin og yang kan utskilles fra hverandre, så kan de ikke adskilles. De er avhengige av hverandre for å bli definert. Man kan ikke snakke om temperatur uten yin og yang aspekter, kaldt og varmt.

Lao Tzu, som regnes som grunnlegger av taoismen sier :

Lao Tzu

Å være eller ikke være produserer hverandre

Vanskelig og lett kompletterer hverandre

Lang og kort står i motsetning til hverandre

Lyd og stemme harmoniserer hverandre

Foran og bak følger hverandre

© Yin Yoga Instituttet AS

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s