De Fem Elementer DFE

 

Shen syklus elementer sort hvitHvert element har sine dedikerte Yin Yoga stillinger. Men det er også slik at alle Yin Yoga stillinger har i seg alle elementenes energier. Men ofte vil det være ett eller to bærende hovedelement(er) i den enkelte Yin Yoga stilling.

For den erfarne utøver av Yin Yoga/Tao Yin, vil man lett kunne gjenkjenne alle elementene i hver eneste Yin Yoga stilling. Men dette vil kreve dedikert praksis både fysisk og mentalt over tid. Den helsemessige effekten vil være tilsvarende omfattende for både kropp og sinn.

Karakteristikker for den enkelte Yin Yoga stilling defineres som følger:

  • Element
  • Emosjon
  • Organ

Organarbeidet hører hjemme i arbeidet med meridianene, dvs. en enda mer forfinet og avansert Yin Yoga praksis.

De Fem Elementer er en av flere forklaringsmodeller når det gjelder kroppens indre organer: Deres sammenheng og innbyrdes påvirkning.

Hvert element er en egen kategori med relaterte funksjoner og kvaliteter. Elementene nærer hverandre i en helt bestemt rekkefølge, se nedenfor under Shen syklus.

Fasen JORD står for stabilitet, balanse, absorbering og nøytralitet.
Vi er født av jorden og elementet er derfor grunnen for vår tilstedeværelse.
Det er en konstant av ro, stillhet tyngdekraften, det laveste punktet. Jord gir liv til METALL siden metall er hentet fra jorden.

Fasen METALL består av stabil og sammentrukket energi. Det er hardt og stivt. Når metall smelter utvider den seg og blir flytende. Metall gir liv til VANN.

Fasen VANN er en strømmende energi. Vann søker et felles nivå. Det er veldig mykt, men svært kraftig. Vann gir liv til TRE,

Fasen TRE er en spenstig, voksende og utviklende energi. Dette kommer frem i form at treet slik det vokser oppover mot himmelen med en struktur som er smidig. Tre kan brennes og omdannes til varme, slik at det gir opphav til ILD.

Fasen ILD er en ujordet energi. Ild beveger seg oppover og utover ettersom varme alltid stiger og flammer er i stadig bevegelse. Når ilden forbruker tre, returneres asken til jorden. Dermed gir ild fødsel til JORD og syklusen gjentas.

Shen syklus – den nærende syklus.

Shen syklus står for en oppfatning om at naturen og kroppen består av fem elementer: Vann, tre, ild, jord og metall.

Til hvert element knyttes den det en energi, basert på opplevelsen av å kunne fremkalle elementets energi i kropp og sinn.

Elementene i naturen står for forandringene i naturen for eksempel de ulike årstider, og er hos mennesket en forklaringsmodell for fysiske og psykiske variabler.

De fem elementer, som følger etter hverandre som vann, tre, ild, jord og metall, representerer en forutsetning for hverandre. I Shen syklus nærer og balanserer de hverandre. De er livgivende.

På denne måten nærer vannet treet, treet ilden, ilden jorden, jorden metallet, og til slutt metallet vannet.

De befinner seg i en sirkel som er uten begynnelse eller slutt. Dette er egentlig selve livet, og de endringene som livet naturlig har som for eksempel aldringsprosessen. Vår helse avhenger av en god balanse og flyt i og mellom alle elementene.

Copyright Yin Yoga Instituttet AS.