Utfordringer med søvn..?

Jeg får ofte spørsmål om det finnes noen gode verktøy i yoga som hjelper mot søvnproblemer.
Det dreier seg om utfordringer med å sovne om kvelden eller at man våkner etter noen timers søvn og blir liggende våken deler av natten.

Det første jeg vil gripe fatt i er «leggerutinene». Dvs hva man gjør i tiden før man skal gå og legge seg. Disse rutiene vil kunne ha påvirkening på den roen man har når man legger seg, og dermed om man kan sovne raskt, og også hvordan søvnen utvikler seg utover natten.

  • Sørg for at du setter av litt tid fra du skrur av TV`en eller går fra PC`en til du skal legge deg. Jeg vil anbefale minst 30 minutter, men gjerne lenger tid. Sett deg gjerne ned og lytt til stillheten rundt deg og la tankene sveve litt.
  • Trening bør være avsluttet minst 1,5 – 2 timer før du skal legge deg. Slik at kroppstemperaturen har normalisert seg og hele kroppen har kommet ned til hvile igjen.
  • Unngå sterk mat, kaffe, te med koffein og iskald drikke minst 2 timer før du skal legge deg. Romtemperert vann er fint å drikke; en god vane er å ha en mugge med vann stående på kjøkkenbenken.
  • Et rolig, mørkt og godt luftet soverom er viktig.
  • Opprørende og krevende følelsesmessige samtaler like før man skal legge seg er ikke å anbefale.
  • Det er sikkert flere forhold jeg bør ha med, så gi meg et hint med en kommentar 🙂

Tankestøy er oftest den største årsaken til søvnproblemene til de som kommer til meg og trenger råd. Det at det er for mange tanker og at det er vanskelig å finne ro i sinnet. Man blir liggende å gruble, tankene spinner rundt og rundt og søvnen vil ikke komme.
Les gjerne dette innlegget på min blogg https://suryayinyogini.com/2011/11/12/tid-til-seg-selv-tankestoy/

Når det gjelder yogaens verktøy for å kunne bidra til bedre innsovning og søvnkvalitet, så er det flere muligheter. Felles for alle er målet om å skape ro i kropp og sinn.

Jeg kommer ikke til å skrive ned noen oppskrifter på hvordan du skal gjøre det, slik du finner det i en drøss «damemagasiner» og lignende litteratur. Til det har jeg for stor respekt for det enkelte menneskes behov. De ulike teknikker bør vurderes mht den enkelte persons reelle søvnproblem.

Avspenningsteknikker er verktøy som gir gode muligheter for å stilne tankestrømmen og finne ro. Det finnes mange ulike teknikker, men de fleste har til felles at man arbeider med kropps- og åndredrettsbevisshet. Yoga Nidra (yoga søvn) er en omfattende avspenningsteknikk som tar for seg enda flere aspekter som gir mulighet for enda større avspenning og ro.

Pusteteknikker er også gode teknikker. Dvs de pusteteknikker som har som formål å roe kroppens energi ned. Det finnes pusteteknikker som skaper varme i kroppen, men disse er ikke spesielt egnet i denne sammenheng. Dype og langsomme pust med full konsentrasjon på hvert eneste åndedrett er en veldig enkel teknikk som kan praktiseres av de fleste. Andre teknikker bør læres av en erfaren yogalærer.

Meditasjon er kanskje den mest effektive, men også den mest krevende, teknikken for å hjelpe på søvnproblemer. Jeg sikter her til meditasjonsteknikker som er mer omfattende enn rene konsentrasjonsøvelser. Meditasjon bør man lære av en erfaren yogalærer som selv har en dyptgående egenpraksis i temaet.

Ta gjerne kontakt med meg hvis du ønsker mer informasjon og veiledning.

Namaste

When the Breath wanders, the mind is unsteady, but when the Breath is still, so is the mind still.» – Hatha Yoga Pradipika

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: